KREIKKALAISET LIHAPULLAT TOMAATTIKASTIKKEESSA (m, g)
Helpot ja ihanat lihapullat tomaattikastikkeessa, joita voi tehdä ison satsin kerralla, ja maistuu niin riisin kuin pastan kanssa. Ja kesäkurpitsapastan kanssa - testattu!
Alla olevassa kuvassa seuraavana päivänä lihapullakastike riisin kanssa, palautusateria menossa, joten riisin määrä on aika iso ;) Lihapullat pilkottuna, koska lämmitin mikrossa. Erittäin hyvää!
Gluteenittomaksi suosittelen urtekramin riisipastaa tai penneä tai rummo-spagettia tai penneä, nää toimii hyvin ja rakenne on oikein passeli.
Tämä ruoka muistui mieleen, kun katoin viikonloppuna elokuvaa, jossa syötiin tosi tosi hyvän näköistä pastaa tomaattikastikkeella Italiassa, niin oli ihan pakko alkaa tehdä itse myös vastaavaa ;) <3
Alunperin olen syönyt vastaavia lihapullia Kreikan Thassoksella lomaillessa vajaat pari vuotta sitten. Ne oli niin hyviä, että siitä asti on tullut väännettyä saman tyylisiä itsekin.
Alla muutama kuva sieltä ;) Aika kivalla paikallakin oli tuo ravintola! Jälkkäriksi siellä tarjoiltiin (kuten useissa paikoissa myös) ilmaiseksi meloneja.
Tulee muuten reissukuume heti! Mulla se taitaa kyllä olla jatkuva.
Noniin, mutta sitten omaan reseptiin.
Mulla on tästä ruoasta kaksi eri variaatiota, on tää resepti, joka vie pikkuisen enemmän aikaa ja vaivaa, ja sitten on tosi helppo ohje. Laitan sen ohjeen tulevaisuudessa myöhemmin, tää tulee nytten, koska tää vaan on niiiiin hyvää.
Silti valmistuu vajaassa tunnissa. Siis monelle tyypille pariksi päiväksi - annos.
Suosittelen tekemään tätä viikonloppuna vähän paremmaksi ruoaksi, nam!
Suosittelen tekemään tätä viikonloppuna vähän paremmaksi ruoaksi, nam!
KREIKKALAISET LIHAPULLAT TOMAATTI KASTIKKEESSA (m,g)
ohjeesta riittää noin 2 ruokaa 4-5 henkilölle
ohjeesta riittää noin 2 ruokaa 4-5 henkilölle
TOMAATTIKASTIKE
Ota lihat pöydälle lämpeämään. Aloita kastikkeen teosta.
1. Laita kattila/ kasari lämpenemään keskilämmölle, heitä sinne öljy & mausteet & sipulit, kuullota niitä pari minuuttia:
- 1 rkl extra neitsyt oliiviöljyä
- 2-3 kevätsipulin vartta pilkottuina
- 2-3 valkosipulin kynttä puristettuna
- 1 tl paprikajauhetta
- reilu rouhaisu mustapippuria
- 1/2 tl jauhettua oreganoa
2. Lisää sitten muut ainekset:
- 2 purkkia Pirkka-luomu tomaattimurskaa
- 2-3 rkl tomaatti pyrettä
- noin 10 kpl kalamata-oliivejä pilkottuna (jos et juuri tykkää oliiveista, kannattaa kokeilla silputa ne tosi pieneksi, tuo tosi hyvää makua)
- tuoretta basilikaa pieneksi silputtuna n. 10 lehteä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 tl sokeria (mitä vaan haluat käyttää, itse käytän valkaisematonta, esim. kookossokeri/ ruskea sokeria tms.,)
- vajaa 1 tl suolaa
3. Jätä kastike sellaiselle lämmölle, että se kiuhuu hiljakseen kannen alla. Sekoita välillä. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa suolaa/ pippuria/ ripaus sokeria. Tee sillä välin lihapullat, kun kastike porisee.
* Vinkki: jos onnistuu useemman sopan keittely samaan aikaan, niin näihin lihapulliin & kastikkeeseen tulee suunnilleen samat mausteet ja määrätkin, niin voit ihan hyvin samalla pilkkoo sipuleita ja nakella mausteita molempiin; kattilaan soossia varten, ja kulhoon lihapullia varten. Säästää vähän aikaa ;)
LIHAPULLAT
4. Sekoita ensin isossa kulhossa kaikki muut ainekset, paitsi lihat ja munat.
- 2-3 keväsipulin vartta pilkottuina
- 2 valkosipulin kynttä puristettuna
- 1tl paprikajauhetta
- 1 tl oreganoa tai esim. pizza-maustetta
- reilu rouhaisu mustapippuria
- reilu rouhaisu mustapippuria
- ripaus minttua kuivattuna tai tuoreena
- vajaa 1tl suolaa
- 3 rkl tomaatti pyrettä
- noin 10 kpl kalamata-oliivejä pilkottuna (jos et juuri tykkää oliiveista, kannattaa kokeilla silputa ne tosi pieneksi, tuo tosi hyvää makua)
- tuoretta basilikaa pieneksi silputtuna n. 10 lehteä
- 1 siivu kaura- tai tattarileipää murennettuna (tai muuta sopivaa)
2. Lisää mössöön ensin liha sekaan, sitten munat. Käsin menee parhaiten sekaisin.
- 800-1000g vähärasvaista jauhelihaa (käytin 10% sikanautaa)
- 2 munaa
5. Pista pannu kuumenemaan, lorauta sinne extra neitsyt oliiviöljyä. Pyörittele passelin kokoisia pullia pannulle, paista pinnat kiinni pari kertaa käännellen. Laita pintapaistetut pullat uunivuokaan.
Kuumenna uuni n. 225 asteeseen.
6. Laita vuokaan lihapullien päälle myös tomaattikastike, paista n. 15min.
7. Tee silläaikaa lisuke; riisi tai spagetti ohjeen mukaan.
8. Ripottele annosten päälle tuoreita basilikan lehtiä. NAUTI <3
Tarjoa esim. rukolan tai baby-pinaatin lehtien kanssa halutessasi.
Tarjoa esim. rukolan tai baby-pinaatin lehtien kanssa halutessasi.
Kukapa estää laittamasta vähän parmesaania tai buffalo-mozzarellaa päälle, jos se sopii ruokavalioon, mutta tämä on kyllä suuri makunautinto ihan tällaisenaan!
Jos haluaa juustoista makua päälle, mutta se ei mahalle sovi, kannattaa ripotella ravintohiiva-hiutaleita - toimii sekin!
Vielä vinkki parit vinkin loppuun;
* voit säästää tomaattikastikkeesta pari desiä, ja tehdä kesäkurpitsapastaa raastimella sen kanssa ;) Kuva alla. Toimii alkupalana oikeen hyvin.
* Tämän lihapulla kastikkeen voisi tarjota myös pääruokana ihan vaan kesäkurpitsan kanssa, jos ruoalla ei tarvii olla hiilareita.
* Tai sitten tomaattikastikkeesta voi tehdä jauhelihakastikkeen ja tarjoilla sen minä lisukkeen kanssa itse haluaa, pasta/ kesis tms.
Alla kesäkurpitsa pasta tomaattikastikkeessa.
Alla olevassa kuvassa seuraavana päivänä lihapullakastike riisin kanssa, palautusateria menossa, joten riisin määrä on aika iso ;) Lihapullat pilkottuna, koska lämmitin mikrossa. Erittäin hyvää!
Ja vielä yksi vinkki masu-ongelmaisille; jos punainen liha meinaa sulaa huonosti, kokeile n.30min ennen ruokaa: 1tl omenaviinietikkaa 1-2dl vettä sekoitettuna, ja ripaus suolaa, juo se.
Tai ruoansulatus entyymejä.
Tai ruoansulatus entyymejä.
Toivottavasti maistuu,
Annika
Kommentit